Diskmaskin

Nedanstående information gäller primärt diskmaskiner av märkena Asko eller Cylinda (vilka jag alltid rekommenderar och som har fem års fabriksgaranti).

Är disken oren? Har du små korn på glas med mera?

Börja med detta. Gör du rent silen i maskinen regelbundet? Om inte, ta loss silen genom ett enkelt vrid och diska rent denna under rinnande hett vatten. Därefter, när du satt tillbaka silen, häll ca en halvliter kokhett vatten i maskinen precis innan du sätter igång nästa disk. Maskinen börjar alltid med att tömma sig själv, och det heta vattnet sköljer rent avloppsslangen. Därefter, diska med 70-graders vatten (dvs. inte EKO-inställning eller snabbdisk eller liknande, utan det så kallade grytprogrammet). Då värmer maskinen på dubbla element och det varma vattnet löser med tiden upp eventuell kärvhet i spolarmsväxeln.

Ifall kokhett vatten inte är tillräckligt kan du ställa in ett glas ättika (eventuellt också en tesked citronsyra i doseringsfacket) och köra ett 70-graders diskprogram utan disk i maskinen. En sådan körning avkalkar effektivt din maskin.

Om inte ovan hjälper, gå igenom följande.

Tar maskinen in vatten vid sköljningen? (Det finns nämligen en ventil som kan strypa detta inflöde.) Roterar vingarna?

Vid sköljningsprocessen:

  • öppna luckan och ställ vingarna, den övre och den undre, i rak linje med varandra,
  • stäng luckan och
  • öppna snabbt igen.

Vattentrycket av cirkulationspumpen ska ha fått vingarna att rotera. Står de kvar i samma läge så kan det vara två saker: antingen fel på ventilen eller spolarmsväxeln. Ring mig så lagar jag detta.

Tömmer maskinen korrekt?

Har du vatten kvar i tråget/botten efter avslutad disk så tömmer din maskin inte som den ska.

Bubblar det i slasken när maskinen tömmer kanske maskinen är hel, men dina avloppsrör igenproppade. Gör rent rören, och diska på nytt.

Har du fortfarande problem kan t.ex. avloppspumpen behöva bytas. Ring mig.

Har du en Asko / Cylinda med separat bestickkorg och upplever att disken i den övre (eller undre) korgen inte blir ren – att det luktar fisk i glasen? 

Ibland kanske det händer att diskmedelstabletten hamnat i överkorgen där inte löses upp (eller mot slutet av programmet ramlar ned i bottentråget utan att där lösas upp helt). Jag kallar detta diskvingeångest. Dessa maskiner är konstruerade med en spolarmsväxel, som gör att vattentrycket i vingarna växlar under en körning (ibland sprutar det hårt och mycket, ibland sprutar det bara lite). Man kan säga att växeln ser ut som det tunna genomskinliga platslocket på en kryddburk, med ett stort ovalt hål på ena sidan och två mindre hål på andra sidan. Det är meningen att växeln ska rotera. Problemet är att spolarmsväxeln kan kärva/hänga sig – en av korgarna får då under körningen hela tiden svagt vattentryck och disken blir inte ren.

Känner du igen dig? Ring mig så fixar jag det.

Annonser